Farvel mitt vakre land

"Det er bedre å være sannferdig og utskjelt enn løgnaktig og elsket" Berit Ås

PLAN & BYGGG – Stor og stygg

Kategori: Irriterende offentlige instanser, Ukategorisert | 3 kommentarer » - fredag 11. februar , 2011

Etter mine 40 år i byggebransjen har jeg vært gjennom mange prosjekter, mange fag og mange opplevelser.

En av disse skal jeg fortelle om her.

Jeg bygget mitt eget hus i 1984 og tilpasset byggestil og størrelse etter gjeldende utnyttelsesgrad. Altså hvor stort hus en kunne bygge på en bestemt eiendomsstørrelse.

Både før og siden den gangen har jeg jobbet aktivt med prosjektering og byggeledelse via hundrevis av prosjekter som daglig leder i et Prosjekt & Byggelederfirma.

Siden den gangen er Plan & Bygningloven  blitt vesentlig strengere og mye av ansvaret ble direkte underlagt Prosjekterende, Utførende og Kontrollerende firmaer i såkalte ansvarsklasser. Alt dette fulgte jeg til punkt og prikke, tok masse tilleggsutdannelse og fikk etter mye strev sentralgodkjenning i en rekke fag.

Da jeg som privatperson for fem år siden, skulle selge underetasjen til sønnen min, ble jeg nødt til å bygge om huset mitt. Bl.a. flytte en inngangsdør og bygge et nytt bad. Jeg tegnet om og halverte min overbygde balkong for og utvidet stuen og tegnet en liten karnapp på kjøkkenet for bedre utnyttelse av plassen.
Alt ble tegnet og dokumentert til minste detalj og full byggemelding ble sendt til Plan & Bygg for godkjenning.

Det er ingen liten mengde dokumentasjon som skal til, selv for en forholdsvis enkel ombygging. Siden jeg hadde gjort dette mange ganger før var det for meg en forholdsvis enkel jobb. Plan & Bygg har tre måneders behandlingstid.

Så begynte helvete.

Første melding: Etter tre måneder fikk jeg et brev tilbake om at meldingen inneholdt vesentlige feil og derved ble «returnert»
Hva som var den «vesentlige feilen» ble ikke oppgitt og hele mappen med tegninger, nabovarsler,  situasjonskart, BRA beregninger, søknad om diverse m.m. ble kastet av etaten.
Ved direkte kontakt med saksbehandler fikk jeg vite at den «vesentlige feilen» var at jeg hadde skrevet fasade N(ord) på en av tegningene i stedet for Fasade Øst.
Altså hadde saksbehandler vurdert at denne meldingen var mangelfull og derved avvist byggemeldingen. Hvor langt tid han hadde brukt på meldingn for å finne denne feilen vet jeg ikke, men stiller meg spørsmålet om det ikke kunne gått av å bruke en blyant og rette opp bokstaven fra N til Ø med et pennestrøk.

Neida, ny melding, med korrigerte tegninger måtte sendes inn.
Dette ble selvfølgelig gjort og nye tre måneder gikk.
Jeg var spent da det, etter tre nye mnd. kom brev fra Plan & Bygg.

«Vi må dessverre avvise saken da vedlagte situasjonskart er 14 dager for gammelt.»

Situasjonskart skal ikke være over 3 mnd. gamle, og mitt var dessverre da fjorten dager for gammelt grunnet P&Bs lange behandlingstid. Som om noe hadde skjedd med reguleringsplanene i mellomtiden.

Vel, nytt situasjonskart ble kjøpt inn, og klok av skade hadde jeg kopiert opp alle dokumenter slik at ny byggemelding kunne sendes samme dagen.

Nye tre måneder gikk, og tilsammen hadde det nå gått ni mnd.
Eksen skulle ha sitt oppgjør etter en skilsmissen og sønnen min, som skulle kjøpe underetasjen skulle vært i gang med riving og ombygging av kjelleren og jeg skulle ha vært i gang med fasadeforandring og etablering av baderom i min etasje for lenge siden.

Det siste brevet fra Plan & Bygg fikk meg til og eksplodere.
«Vi viser til deres byggemelding og vil informere om at nabovarslene er for gamle til at saken kan behandles.»
Nabovarsler skal ikke være over 6 mnd gamle. Mine var 6,5 mnd. gamle grunnet P&B trege saksbehandling igjen.

Svarte fa…
Som om naboene mine hadde forandret mening i mellomtiden, avgjorde altså Plan & Bygg at byggemeldingen, for tredje gang, var avslått p.g.a. «feil»
Jeg tok runden til mine naboer å fikk fornyet tillit fra dem, og igangsatte arbeidene uten ny byggemelding. Jeg hadde for satan sendt inn tre meldinger og hadde ingen illusjoner om at en fjerde ville utgjøre noen forskjell.
Ombyggingen ble gjort.

Da min sønn var ferdig med sin etasje sendte jeg inn søknad om seksjonering slik at huset ble delt i to juridiske seksjoner. To mann fra Plan & Bygg ankom, kontrollerte ombyggingen og godkjente seksjoneringen. Men, som mannen fra P&B sa, huset ditt ligner ikke helt på tegningene vi har med oss?
Nei sa jeg, men det er i alle fall ikke min feil. Jeg har forsøkt å melde om dette tre ganger og har blitt avvist for bagatelmessige feil hver gang og har rett og slett gitt opp.
Ja, sier mannen, men det kan bli alvorlig for deg. Dette må rapporteres til bygningstilsynet og det kan hende du må tilbakesette huset til slik det var.
Etter å ha brukt en million på ombygging er det et ganske urovekkende svar.
Jeg tok umiddelbart kontakt med tilsynet og fikk beskjed om at det nok skulle ordne seg bare jeg sendte inn byggemeldingen på nytt, så skulle de se på det med nye øyne.

Dette ble etterkommet og jeg gledet meg over at ting nå skulle bli i orden.
Men igjen, nytt brev fra P&B om at beregning av BYA ikke stemte med deres utregning.
Altså hadde de brukt tid på å finne en desimalfeil i min beregning og hadde selv kommet frem til et noe annet resultat.

Kanskje dere kan oppgi til meg da, hva som er riktig?
Nei dessverre, det kunne de ikke, men jeg kunne nå først sende en søknad om dispensasjon fra U-graden, fordi i mellomtiden hadde P&B omregulert den lille stripen med tomt jeg hadde og redusert utnyttelsesgraden fra 28% til 24%

Søknad om dispensasjon ble sendt og etter tre nye mnd. kom svaret fra P&B.
«Vi ser det som hensiktsmessig at søknad om dispensasjon følger ordinær byggemelding»
Men i helv… De hadde jo selv bedt om separat søknad?
Sammen med svaret lå også en faktura på kr. 1200,- for «behandling av søknad»

Og der står jeg altså i dag, med et hus som fortsatt ikke er godkjent og hvor jeg risikerer og få pålegg om å rive hele dritten slik at huset mitt blir som det en gang var.

For meg fremstår P&B som en gjeng psykopater som skal gjøre det vanskeligst mulig å få gjennomført tiltak i h.h.t. reglene. Det de skal være er en serviceorganisasjon som skal bistå folk gjennom en byggeprosess og påse at ting skjer på en trygg og sikker måte.
Dette er jeg helt enig i, men opplever det slik at det sitter en eller annen byråkrat og leker gud og avgjør på tilfeldig vis om du får gjennomført ombyggingen eller ikke.
Hadde det enda vært alvorlige feil av tekniske, beregningsmessige eller planmessige årsaker hadde jeg forstått det, men når alt dreier om bitte små bagateller av nærmest ortografisk karakter, må de ha misforstått sine oppgaver.

Jeg har igjen gitt opp og frykter nå det verste.
Oppdatering vil følge.

Annonser

3 Comments »

 1. Stein Hoftvedt Said,

  februar 19, 2011 @ 00:06

  Gi offentlige byråkrater ei tjukk bok med regler, så slutter de å tenke.
  Som noen en gang sa, er byråkratier er primært ute etter å skaffe seg selv så mange oppgaver at ingen skal tro de er overflødige. At de samtidig skaffer alle andre en haug med arbeid og ergrelser, bryr dem ikke. Det står ikke noe i reglene om at de skal unngå slikt!

 2. Petter Smart Said,

  august 25, 2011 @ 18:14

  Norske byggekloser Tom… Den filmen er FAEN meg ikke langt unna sanheten..

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "Farvel mitt vakre land" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse.
Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.